TYNGDEDYNER ELLER KUGLEDYNER 

Tyngdedyner er et velkendt hjælpemiddel, som kan afhjælpe motorisk uro og smerter. Dynerne kaldes også kugledyner eller kædedyner alt efter hvordan de er fremstillet.

En tyngdedyne er et rigtigt godt hjælpemiddel hvis du har et barn med ADHD eller autisme som ikke kan falde i søvn. Tyngden giver en ro i kroppen og hjælper dit barn til hurtigere at falde i søvn. Søvnen bliver også tungere og dybere. Her hjemme gav det i gennemsnit halvanden times mere søvn hver nat – det kunne mærkes skulle jeg hilse og sige.

Tyngdedyner kan anbefales når du eller dit barn har udfordringer som:

 • ADHD
 • Angst
 • Stress
 • Autisme
 • Motorisk uro
 • Sorg
 • Søvnbesvær
 • Kroniske smerter
 • Tourette Syndrom
 • Koncentrationsproblemer
 • … mange flere udfordringer

 

Tyngdedyner findes med forskelligt fyld – her forklarer jeg om de forskellige typer som mine leverandører laver dynerne med. 

Jeg har mulighed for at skaffe en tyngdedyne til dig som passer til dine behov. Du kan vælge imellem forskelligt fyld alt efter behov. Dynerne sendes direkte hjem til dig fra systuen der laver dem. Du kan skrædersy en dyne der passer til dit eller dit barns behov – jeg hjælper dig gerne på vej.

Dynerne findes fra baby-størrelse og op til voksen med ekstra længde. Dynerne er fremstillet i ubleget lagenlærred eller øko-tex bomuld. Det anbefales at du bruger dem med dit eget sengetøj på.

Jeg rådgiver jeg gerne omkring valg af fyld og vægt, så du kan træffe det bedste valg for dig eller dit barn.

Forskellige typer af fyld

Hvedekerner som fyld i tyngdedyner
Vindruekerner som fyld i tyngdedyner
Kirsebærsten som fyld i tyngdedyner
Naturligt fyld til tyngdedyner - Raps

HVEDEKERNER

Hvedekerner er en fordel fordi de lægger sig tæt til kroppen. Kernerne er små og giver derfor et stabilt tryk på kroppen.

Hvedekerner er gode hvis du har det varmt om natten. Hvedekerner er prismæssigt det billigste fyld du kan vælge. Ulempen ved kernerne er at de ikke tåler vask.

Brug dynen over din almindelige dyne eller blot et lagen hvis du har det varmt. Så vil dynen hjælpe dig med at sænke din kropstemperatur.

VINDRUEKERNER

Vindruekerner er gode hvis du eller dit barn er lydsensitivt. Kernerne er små og lægger sig tæt ind til kroppen – de laver et stabilt tryk på kroppen. 

Dynen kan bruges ovenpå en almindelig dyne, et lagen eller tæppe. Vindruekerner virker kølende i sig selv. Hvis dit barn er den varme type kan kropstemperaturen sænkes ved at bruge dynen ovenpå et lagen bare – eller bare med betræk på.

Vindruekernerne kan vaskes og tørres.

 

KIRSEBÆRSTEN

Kirstebærsten er gode hvis du plejer at fryse om natten. Stenene er hule og holder godt på varmen hvis du f.eks giver den en tur i tørretumbleren inden sengetid. Du kan også varme dynen i ovnen ved 50 grader i en halv time.

Kirstebærsten laver en raslelyd når man vender sig, for nogle mennesker er det beroligende – andre kan bliver forstyrret af den. Du kan evt. se en prøve i klinikken og vurdere det inden du bestiller. Du kender dit barn bedst og kan vurdere hvad der virker bedst.

Vægtdynen med kirstebærsten kan vaskes og tørres i tørretumbler.

RAPS

Raps er en lækker type fyld til din tyngdedyne. Den har en lille kornstørrelse, så hvis du eller dit barn er meget sensitiv er det her fyldet for dig. Dynen slutter sig tæt til kroppen og har en god varme-regulering. Fyldet larmer ikke da de små korn let fordeler sig omkring kroppen.

Vægtdynen med fyld af raps kan vaskes og tørres i tørretumbler.

søvn børn med diagnoser

Priser på tyngdedyner

Tyngdedyne Junior
Tyngdedyne_baby
Tyngdedyne Voksen

JUNIORDYNE

Juniordyne med tyngde

Mål: 100 x 140 cm

Vægt: ca. 4kg

 

Priser:

Hvedekerner: 1095 kr

Vindruekerner: 1295 kr

Kirsebærsten: 1295 kr

Raps: 1295 kr

 

Ønsker du ekstra vægt så skriv en besked. 

BABYDYNE

Babydyne med tyngde

Mål:  100 x 70 cm

Vægt: ca. 3 kg

 

Priser:

Hvedekerner: 845 kr

Vindruekerner: 995 kr

Kirsebærsten: 995 kr 

Raps: 995 kr

   

 

VOKSENDYNE

Voksendyne med tyngde

Mål: 140 x 200cm

Vægt: ca. 7-8 kg

 

Priser:

Vindruekerner: 2995 kr

Kirsebærsten: 2995 kr

Raps: 2995 kr

 

Ønsker du ekstra vægt eller længde så skriv til mig – så regner jeg en pris. 

 

Tyngdedyner til børn med udfordringer er anerkendt mange steder. Der har i mange år været kugledyner og kædedyner til rådighed for børn med ADHD og autisme. Tyngdedynerne hjælper børn med ADHD og autisme til at falde hurtigere i søvn og få en dybere søvn. Kugledynerne er ret dyre og efter min mening ret svære at håndtere, fordi de er så store. Derfor har jeg ledt efter tyngdedyner eller vægtdyner som var lidt lettere at håndtere. Min egen søn kunne ikke tage kugledynen op når den faldt på gulvet om natten fordi den var så stor og uhåndterbar. Her er dyner med speltkerner, hvedekerner, vindruekerner eller kirstebærsten noget mere enkle at arbejde med, da de ikke har så stor massefylde som f.eks. kuglerne har. Dynerne kan foldes sammen og transporteres i en IKEA-pose.

En tyngdedyne kan også bruges som beroligende faktor i hverdagen når der skal findes ro og afslapning. Her hjemme er den også et hit når vi sidder og ser TV sammen eller læser.